Tajna popularnosti Radija S ( S1 )

Dok po ovom kišnom danu putujem kući, u zagrljaj ravnici, osluškujem program radija „S“, koji se po tradiciji sluša u gotovo svim autobusima i radnjama i pokušavam da odgonetnem razlog te popularnosti ove formatizovane radio stanice. Poželeh da svoja zapažanja podelim sa vama:

radio-s1
Radio S1

1. Frekvencija – u autobusima se preporučuje biranje radio stanica koje imaju dobru pokrivenost kako vozač ili kondukter, ne bi na izlasku iz svakog grada morali da pretražuju skalu. Radio „S“ se u celoj Vojvodini čuje na 92,9, po tom osnovu su mu konkurencija drugi nacionalni emiteri, ali „S“ emituje pop muziku bez mnogo govornog sadržaja.


2. Radijska produkcija i kvalitet zvuka – ova radio stanica je strogo formatirana. Vodi se računa o izboru izvođača i pesama koji se mogu čuti sa talasa ovog radija, načinun na koji se one preklapaju sa džinglovima i reklamama, kao i međusobno, tako da bez obzira što celokupan sadržaj koji se emituje, u zavisnosti od kompresije, može da stane na 1 do 2 DVD-RW diska, pa se tako pesme ponavljaju različitim redosledom i vodi se računa samo da se one emituju svakog dana u različito vreme.


3. Programska ne raznovrsnost – mi koji slušamo programe Radio Beograda smo navikli na velike promene žanrova u toku dana ( npr emisije Karavan i Susretanja, koje se mogu čuti u približno vreme ), dok S po ceo dan vrti Čolu, Merlina, Bajagu, Severinu, Samardžića itd; u kom god delu dana da uključite prijemnik.

4. Govorni sadržaji – prema brojnim istraživanjima, najveći deo auditorijuma, radio sluša zbog muzike, iz tog razloga je govorni sadržaj minimizovan. “ informativni “ program traje manje od 4 minuta, a ostatak govornog sadržaja se svodi na razne akcije koje ova radio stanica preduzima kako bi slušaocima bilo interesantnije ponavljanje istih pesama.

Pored svega toga je za mnoge radio pozadinski mediji čija je svrha sprečavanje tišine. Za tu priliku je „S1“ odličan izbor, ali ako se malo zadubite i pažljivije oslušnete, bićete razočarani monotonijom, a fascinirani hipnotišućom produkcijom formata S radija, dok je Radio Beograd namenjen aktivnim slušaocima i ljibuiteljima ovog medija…

 

Hvala Vam što ste svoje dragoceno vreme izdvojili za čitanje ovog posta. Ako volite radio, bacite pogled i na:

Šta slušaju Beograd i Srbija

Priča o radijskim zvezdama i promotivnim aktivnostima radio stanica

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: