RODNO-SENZITIVAN JEZIK

Živimo u post-revolucionarnom dobu borbe za ravnopravnost polova. Po zakonima, žene i muškarci imaju slična prava, ali bi ti zakoni, na veliku žalost pojedinih pravnica i pravnika morali dodatno da se izbruse, kako bi ovo društvo moglo da napreduje. Važno je da se stvore uslovi da svaka osoba bude uključena u društvo, na osnovu sopstvenih izbora, bez potrebe za afirmativnim merama i zakonima. To će u ruralnim sredinama još morati da sačeka, ali verujem da će se i ta prljava, stajaća voda prečistiti.
Mnoge stvari potiču iz jezika. On ih određuje i čini da mislimo tako kako mislimo o njima, a da toga često nismo svesni.
Zbog toga je rodna ravnopravnost u svakodnevnom govoru veoma bitan faktor, kojim se ženama ukazuje da su i one značajne i prihvaćene u onome što rade. Psihološkinja, lekarka, ulična sviračica, majorka, javna beležnica, kapetanica, pilotkinja… Većina od tih pojmova čudno zvuče kada se izgovore prvi put, ali posle izvesnog vremena shvatamo koliko je to prirodno i značajno, iako seuprotstavlja trenutnoj kulturi svakodnevnog govora…
Za kraj jedan mali test: kalav je vaš stav prema automehaničarkama? Istini za volju, retke su ali postoje…

 

Pročitajte još: 

 

Kampanja “ Biće bolje „

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: