MOBILNO BANKARSTVO I KRAĐA IDENTITETA

Moji saradnici i prijatelji, često požele da me isprebijaju jer zaboravljam lozinke i datume… Naprosto ne razmišljam o tome, a javno priznajem da sam lenj i nepoverljiv da bilo šta zapišem. Tako mi se dogodilo da sam zaboravio lozinku za mobilnu aplikaciju banke čiji sam klijent. Nisam znao čak ni korisničko ime…  budući da sam veoma uporan kada je tehnika u pitanju, odlučio sam da izazovnu situaciju prevaziđem, kako bih mogao i dalje nesmetano da koristim prednosti mobilnog bankarstva. Dakle krećem od nule. Sebe sam u tom momentu podsetio na džeparoša koji se domogao torbice u kojoj su mobilni telefon, kartica banke i lična karta. Da, ako u mBankingu zaboravite podatke to vam je dovoljno.

Trebalo mi je manje od 5 minuta da dođem do SVOJIH zaboravljenih podataka i jedan minut da ih unesem uaplikaciju, sa sve sms verifikacionim kodom

MOBILNO BANKARSTVO I KRAĐA IDENTITETA


Zamislite samo one pokvarene ljude koji koriste trenutke ljudske nepažnje i uzimaju dokumenta i telefone. Ako ste u tom trenutku prijavljeni na mail, dat banci prilikom otvaranja tekućeg računa ( a realno je da se gotovo niko ne odjavljuje sa mejlova na svom mobilnom telefonu) i ako vam je SIM kartica povezana sa tim računom, kradljivci će da uživaju na vaš račun i to bukvalno.
Dakle, mobilno bankarstvo ima ozbiljan izazov vezan za zaštitu računa klijenata, jer se, u slučaju džeparenja, na jednostavan način može kupiti šampanjac na račun osobe koja i nezna da ga je u tom momentu platila.
Ovo, gore napisano nije razlog za paranoju, ali jeste za oprez. Savetujem da mobilni telefon, na kome vam se nalazi mBanking aplikacija, zaštitite lozinkom, a dokumenta držite u odvojenim pregradama, u torbicama. Poznato je da se na potezu Ušća, Brankovog mosta, Zelenog Venca i naravno BAS-ove stanice, u Beogradu, nalazi najveći broj ovih sitnih kriminalaca i da vam policija u većini slučajeva neće i nemože pomoći…
Zato pamet u glavu i uživajte u blagodetima savremenih tehnologija, ali pazite da iste ne budu okrenute protiv vas…

 

Pročitajte još:

 

Garancija na tehničku robu u Srbiji ( rečeno i prećutano)

Saveti za efikasno korišćenje društvenih mreža

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: