KAKO ZAMIŠLJAM 2037 GODINU?

Čini se da pored svemira, ljudska mašta i kreativnost nemaju granice. Ove dve osobine, predstavljaju katalizatore razvoja civilizacije. zahvaljujući njima se sve stalno pomera. U ovom tekstu ćemo se baviti aparatuma koji se koriste u domaćinstvina, kao i za ličnu upotrebu za koje se nadam da će postojati u godini iz naslova. 

Svedoci smo zamlra materijala potrošačke elektronike. Najskuplji modeli mobilnih telefona, čiji izlazak mnogi čekaju godinu dana uglavnom imaju kozmetičke promene, koje au rezultat 70% marketinga, 29 kreativnosti projektantskih timova i 1 posto inovacija. Verujem da će razvoj i smena generacija u liderskim kompanijama učiniti svoje.

Pametna kuća i nano tehnologija

Tranzistori i električna kola su najvažnije kompomente električmih uređaja. Njihovim smanjivanjem, smanjuju se i dimenzije uređaja kod kojih je to moguće, ali se otežava proces servisiranja istih. Uveliko se radi na razvoju ove tehnologije, zapravo, ona već postoji u nekim čipovima i slično, ali će usavršavanje nano tehnologije za dvadesetak godina važne električne i elektronske komponente svesti na minimum.

KAKO ZAMIŠLJAM 2037 GODINU?

Ja 2037 godinu ( tada ću inati 46 ), zamišljam ovako:
Deca i mladi će se čuditi našem internetu, veličini baterija, kablovima i glomaznim uređajima. Mobilni telefoni će biti male hologramske narukvice, koje će pored zvuka i slike, elektronskim putem prenositi dodire, mirise i tome slično. Oni će biti tanke savitljive narukvice, sa baterijama koje imaju jako dug vek trajanja, a neki modeli će biti toliko pametni da će se puniti preko bakterija iz organizma vlasnika ( ta tehnologija se i danas razvija). Računari, laptopovi i uređaji koje danas znamo će verovatno biti zamenjeni hologramskim projektorom i koristiće se isključivo u kancelarijama. Štampanje će se vršiti jako retko jer će dokumenta biti overavana elektronskim pečatom i potpisom.

Sa druge strane, pametne kuće postoje i danas, s tom razlikom što će ove biti daleko savremenije i trošiće manje struje. Pametnu kuću će biti moguće kontrolisati putem ranije opisanog hologramskog asistenta ( uređaja koji će zameniti mobilne telefone i računare). Dakle, sa posla podesite temperaturu ili uključite pametni bokal da vas sačeka vrela voda za čaj ili kafu. Pustite vodu i preko pametnog držača u kadi ubacite kupku, kako bi vas sačekalo penušavo zadovoljstvo u kadi nakon teškog dana na poslu. Većina stvari će biti povezana na pametni sistem. Otključavanje, osveživači mirisa, deterdženti i hemija će se nalaziti u pametnim posudama koje možete da podesite putem digitalnog asistenta.

Neće postojati brige oko zaboravljenog gašenja šporeta ili pegle, jer će isti moći da se kontrolišu na daljinu kao i sve ostalo u kući.

Virtuelna realnost

Da li ste već probali VR kacige? U Beogradu u jednom tržnom centru postoje izloženi eksponati. Osećaj je čudan. Na ove kacige će tadašnja omladina da gleda kao današnja na Comodor 64, Amigu i ostale stare kompijutere. Kacige koje će oni koristiti, biće realistične i uticaće na emocije. Dva rivala iz različitih razreda će moći realno da se potuku preko VR komunikacije ili momak i devojka koji su na dva različita kraja sveta, ljubav više neće pokazivati samo rečima… Tada će sve to biti socijalno prihvatljivo ponašanje.

Ukoliko vam sve ovo zvuči nerealno, setite se 97. Godine. Da li ste tada mogli da predpostavite da će na stvarčicu veličine kutije cigareta, biti mohuće pohraniti sve što su pevači i grupe u Jugoslaviji snimili + filmove u velikom broju i hiljade knjiga. Niste… E pa to je današnji hard disk ili ssd. Zbog toga mislim da je ovo što ovde piše realno i ostvarivo u što bližoj budućnosti.

Pročitajte još:

Svet po našoj meri

Šta donose pametni satovi?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: