Aktivizam kao instrument širenja ideja o miru

Ako bismo društvo u Srbiji opisali kao biljku, moglo bi se reći da govorimo o jednom drvetu čiji su delovi posečeni  u proteklom periodu, i sada ono ponovo raste.  Rast tog drveta, obeležen je mnogim izazovima, koji ga usmeravaju ili krive u određenom ili neodređenom pravcu. Usmeravanje rasta tog drveta u dva pravca ( zamislite da postoji neki oslonac koji donekle usmerava rast ), predstavlja komfliktne situacije u društvu. Jedna strana želi da ga usmeri ka istoku, a druga prema zapadu, jer kaže da je tamošnje Sunce lepše i da tamo ima manje ozonskih rupa.

_20170923_225020

Ali, za obe strane ( donekle ) jedna stvar je najvažnija – MIR. Mir kao okruženje u kome će svaki pojedinac i pojedinka moći da bude nesputana/a, raditi ono što želi i biti „ono što jeste“. Mir koji će podrazumevati da svako misli, veruje, funkcioniše i voli bez predrasuda i sputavanja. Stvaranje mira, je teško, ali ne i nemoguće. Na koji način?
Aktivizmom! Aktivizam kao instrument za stvaranje mira, mora da doprinese prvo zagovaranju, a zatim i kreiranju modela obrazovanja i ekonomskog povezivanja, koji bi spojio potencijalno sukobljene strane, zatim aktivizma koji bi za cilj imao edukaciju o kritičkom mišljenju. Teško je kritičko mišljenje dovesti do školskih klupa, jer se to suprodstavlja konceptu političkih partija i manipulacije koje one imaju nad građanima i građankama. Baš zbog toga je neophodno raditi na tome da kritičko mišljenje bude deo neformalnog, formalnog i informalnog obrazovanja svakog pojedinca i pojedinke.

Kada govorimo o aktivizmu kao instrumentu za širenje mira, neophodno je da pojedinci i pojedinke koji su osnaženi/e i senzibilisani/e za širenje mira angažuju više svojih kapaciteta za neformalne edukacije mladih, koji će vršiti taj aktivizam na nivou njihovih krugova vidlivosti.

Ratovi i sve što nam se dešavalo, bi morali da budu lekcija, lekcija iz koje se mogu naučiti bolne stvari koje su posledica rada nacionalističkih organizacija i propagande, zato mislim da bi kritičko mišljenje doprinelo očuvanju mira, jer bi mnogi mladi, koji sada svoje vreme provode u desničarskim partijama i organizacijama, mogli da shvate koliko je opasno to što sada rade i kakve posledice može da ima njihovo ponašanje po celokupno društvo….

Aktivizam u svrhu širenja mirovnih ideja, je nešto što može svako da radi, koristeći oblast koja mu/joj dobro ide ili svoju profesiju.

Mir i aktivizam mogu da idu zajedno, a aktivizmom sami usmeravamo biljku da raste u pravcu koji svi želimo, u pravcu mira!

Pročitajte još

ODABERITE DA MENJATE STVARI – evo kako…

Kampanja “ Biće bolje „

POZIV NA SARADNJU

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: