Jedinstveni matični broj građana – rupe i zakrpe

Jedinstveni matični broj građana ( i građanki ) JMBG, je identigikacioni broj svake osobe. U Jugoslaviji je ovaj način upotrebe JMBG-a definisan od 1976 godine tako da se na osnovu njega može utvrditi kog ste pola i u kojoj državi i okrugu ste rođeni. Na osnovu ovog broja se vrši naplata poreza ( fizičkim licima), evidencija u birački spisak i sve ostale administrativne stvari koje služe za komunikaciju sa državnim institucijama, bankama, osiguravajućim kućama i slično.
Komunikacija je dvosmeran proces u ovom slučaju. Dakle, ako neko zlonameran dođe u posed ovom broju, on kod nesmotrenih ili korumpiranih službenika može da ima uvid u mnoge stvari o toj ličnosti.
Moje iskustvo je da je na osnovu moje lične karte koju sam izgubio otvoren račun u jednoj banci i podnet zahtev za kredit, koji je odbijen.
Dakle, čak i banke imaju sigurnosne propuste, a o državi da ne govorimo.
Pored toga, u Srbiji se vrši prikupljanje matičnih brojeva u trgovinskim lancima, koji u formatu ugovora potrošačima nude Super Bonus kartice, koje im omogućavaju sakupljanje određenih bodova. Pored JMBG-a tu se ostavljaju broj lične karte i kontakt podatci. Zbog čega bi neko kod koga kupujemo keks, mleko i hleb morao da raspolaže tolikom količinom mojih podataka, čije prikupljanje i nije baš u skladu sa propisima. Analiza preferencija potrošača se može vršiti na osnovu broja kartice koju izdaje trgovac.
Nedavno je Elektro privreda Srbije dobila opomenu pred tužbom od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog neovlašćenog prikupljanja podataka pretplatnika, budući da ni jedan zakon ne obavezuje građane da istavljaju matične podatke. Dakle, ako Eps i Eps snabdevanje ne mogu, onda nema svrhe to da rade ni trgovinski lanci ( osim kada kupujete na rate preko banke).
Dakle, važno je biti na oprezu kada je u pitanju davanje osetljivih ličnih podataka. Iako ovo nije etički, ali ako želite da ostavite matični broj, namerno korigujte neku od poslednjih šest cifara, a prilikom predaje zahteva, napomenite da nemate lična dokumemta pri ruci. Niko to neće proveravati. Njima je u principu najvažniji kontakt zbog mejlova.
Pored toga, važno je da gubitak dokumenta sa vašim matičnim brojem, izdatim od strane Ministaratva unutrašnjih poslova ( pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu) odmah prijavite i što pre proglasite nevažećom. Prednosrmti čipovanih dokumenata su u tome što će prilikom očitavanja odmah biti vidljivo i kradljivac neće moći da ostvari željenu aktivnost. Ali pre odlaska u Policiju, proverite sve džepove i pregrade, za svaki slučaj…

Za kraj vam preporučujem da u ovom kratkom videu poglrdate šta znači koja cifra u matičnom broju.

https://m.youtube.com/watch?v=6stZjxj3n6A

 

Pročitajte još: 

MOBILNO BANKARSTVO I KRAĐA IDENTITETA

Apotekarska misterija

Постави коментар

Website Built with WordPress.com.

Горе ↑