Biljana Ćirović – note srcem obojene

Radijski pevači i pevačice u Srbiji su prava retkost. Oni se odriću slave i bogatstva, koje bi mogli da imaju kao komercijalni izvođači i umesto toga se prepuštaju talasu neizvesnosti i borbe za očuvanje i opstanak muzike kojom se bave. Kod nas su radijski pevači zastupljeni isključivo na Javnom servisu ( Srbije i Vojvodine ), dok komercijalne RTV stanice nemaju sluha za ove umetnike. Jedna od savremenih radijskih pevačica je i Biljana Ćirović. O njoj ćemo pričati u narednih nekoliko redova, uz napomenu da je materijal za ovaj tekst preuzet iz emisije „Pevaj moju pesmu“, Radio Beograda, gde je ova dama gostovala pre nekoliko godina.

Biljana Ćirović je pevačica izvorne i komponovane muzike, koja je svoju karijeru započela davne 1997 godine, kao pevačica Radio Beograda. Sarađivala je sa najeminentnijim orkestrima u Srbiji. Najviše joj leže pesme iz Vranja i sa Kosova, ali izvanredno izvodi i vojvođanske pesme uz tamburaške orkestre. Iako je u detinstvu akcenat stavljala na pop i rok muziku, u KUD-u „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, joj se probudila ljubav prema izvornoj narodnoj muzici, kada je čula izvedbe Sonje Perišič, koja je mladu Biljanu podržala u nameri da se bavi ovom vrstom muzike uz savet da prvo pročita pesmu i da pokuša da je doživi, kako bi interpretacija bila uverljivija. Pored toga gospođa Perišić je svojoj mladoj koleginici govorila i o pravilnoj dikciji u toku pevanja.

Biljana smatra da njenom glasu ne leži komercijalna muzika i naglašava da joj se ona ne dopada i da jako teško peva pesme koje joj se ne sviđaju. Smatra da ukoliko neku pesmu voli, ona će na lep način da izađe iz nje.

Učešće na brojnim festivalima, saradnja sa najeminentnijim orkestrima i trajni snimci za arhiv Radio Beograda, su nešto što karakteriše ovu umetnicu koja pokazuje da ljubav prema nečemu može biti jača od gravitacione sile prema materijalnom i komercijalnom.

Na svu sreću Biljana nije jedina radijska pevačica koja neguje kvalitetne melodije i doprinosi očuvanju kulturne baštine, ali svi oni zajedno imaju mnogo izazova pred sobom. Sistem vrednosti društva koji se reflektuje i na medijsku podršku koju ovi ljudi imaju, predstavlja glavni izazov za radijske pevače, ali i osnov za poštovanje onoga što oni rade. Ali ukoliko budemo govorili o ovim ljudima i plasirali o njihovim delima, moguće je da će neko od mladih, poći Biljaninim i stopama ostalih njenih kolega i koleginica te početi da sluša i neguje ovu vrstu muzike.

Pročitajte još

Muzičke produkcijske kuće – nekad i sad

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: