KAKO NADOMESTITI NEDOSTATAK ŠKOLOVANJA?

U današnje vreme, zahvaljujući lakoj dostupnosti informacija, svaka osoba može da se obrazuje do nivoa znanja fakultetski obrazovane osobe iako ima samo osnovnu školu. Možda će akademski obrazovani čitaoci/teljke na ovu konstataciju da reaguju burno, ali je zaista tako jer nas od većine naslova dele par klikova, poseta biblioteci, pohađanje raznih treninga ili odlazak na privatne časove.
Potrebno je samo:
– Vreme;
– Upornost;
– Želja za sticanjem novih znanja i
veština;
– Mentor/ka ( vrlo poželjno).
Dakle sa svim tim stvarima i učenjem, osoba može da zakrpi rupu u formalnom obrazovanju, ali šta ćemo sa dokumentacijom znanja ( diplomom)?
Moj predlog je samopromocija. Vodite blog o temi koju izučavate, diskutujte sa ljudima, povežite se. Twitter je sjajna platforma za povezivanje sa bilo kim.
Nedostatak diplome može da dovede u situaciju hendikepa, ali prisustvo znanja je tu i može dovesti osobe do sjajnih pozicija u neformalnijem okruženju. Zbog toga je rad na sebi jako važan za svaku osobu. Vreme koji mnogi ulože u čitanje jeftine štampe ili gledanje rijaliti emisija, je produktivnije uložiti u istražovanje.
Svestan sam da smo se kao društvo pretvorili u učaurenu larvu koja umutar jedne košnice živi na različitim spratovima ( nivoima obrazovanja ) ali ovi sa donjeg mogu da se popnu gore uz malo truda.
Kada počnu da čitaju i istražuju, primetiće promenu. Više im rijeliti neće biti zanimljiv, za doktorku koja nas svakog jutra izveštava o broju poginulih ( umesto da spasava živite) će shvatiti da uopšte nije simpatična ni draga. Više će ih zanimati oblasti koje istražuju. Na taj način će sebi stvoriti bolje i zdravije okruženje.
Da li verujete da je ovo moguće u zemlji Srbiji?
Ja svim srcem da!

 

Pročitajte još

Neformalno obrazovanje iz mog ugla

Ali ja ZNAM da TI ( baš TI ) VREDIŠ!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: