Rupe u sistemu socijalne zaštite

Znam da će ovaj tekst razgneviti mnoge koji na svoj hendikep gledaju oportunistički, ali kao pojedinac koji u javnosti slobodno i bez strahova iznosi svoj stav moram da podelim ono što smatram nepravednim iako na prvi pogled izgleda kao dobra namera.
Kada pristupamo iz pozicije jednakih šansi, shvatimo da naša, ali i veliki broj drugih zemalja prave jednu veliku grešku.

Da li znate da je SVIM osobama sa hendikepom ( bez obzira na materijalno stanje ) dozvoljen besplatan ulazak u Zoološki vrt, na mnoge koncerte, javne događaje i u institucije/ustanove, gde se isti plaća. Kada kažem SVIM osobama sa hendikepom tu podrazumevam da njihovo materijalno stanje nije bitno. Po principu da ta osoba ne može sama sebi da kupi kartu iako su joj prihodi npr veći od 60.000 dinara i nema troškove za personalnu asistenciju.
Dok sa druge strane imate socijalno ugrožene i sistemski nevidljive ljude koji ako nemaju hendikep a pritom ni novac za ulaznicu jednostavno nisu u mogućnosti da prisustvuju događajima i manifestacijama ovog tipa.
Ja tu vidim socijalnu nepravdu. Zamislite devojčicu ili dečaka koji sa roditeljima prolaze pored Zoološkog vrta i čuju glasove životinja. To mlado biće snažno želi da ih vidi ali pošto su roditelji potrošili socijalnu pomoć na prioritetnije stvari, nemaju ni dinara u džepu za kartu. Sa druge strane dolazi osoba sa hendikepom ( sa ili bez pratnje) vidno dobro obučena i ulazi bez da plaća kartu, samo pokazujući knjižicu saveza.
Da li je pravedno da se u 21 veku i dalje robujemo takvim stereotipima ili treba da menjamo društvo? Ja verujem da moramo više da učimo i radimo na sebi. Osobe sa hendikepom koje su navikle da od društva samo dobijaju povlastice, da se malo više trgnu, izađu iz zone komfora i shvate koliko je to pogrešno i koliko oni zapravo mogu.

Iako bih voleo da svako može sebi da prijušti kartu po punoj ceni, to nije moguće, zato bih voleo da postoje kartice koje izdaje npr Centar za socijalni rad a da hendikep ne bude merilo, ali da je mogu dobiti i socijalno ugrožene osobe sa hendikepom pod jednakim uslovima, kao i svi/e ostali/e korisnici/e

PROČITAJTE JOŠ

 

OSOBE OBOLELE OD RETKIH BOLESTI – SISTEMSKA DISKRIMINACIJA O KOJOJ SE VEOMA MALO PRIČA

Promoteri lažne inkluzije

POZIV NA SARADNJU

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: