Udruženje studenata sa hendikepom ( Video )

Stiven Hoking je jedan od primera da se u društvu gde postoji adekvatna podrška, osoba može baviti mnogim stvarima, iako je društvo procenilo da je vrsta hendikepa ograničava u obavljanju te aktivnosti. Udruženje studenata sa hendikepom je osnovano baš sa tim ciljem – da pospeši takve primere i kod nas. 

Ova nevladina organizacija postoji već skoro 18 godina i tokom tog perioda, pružila je različite vidove podrške mnogobrojnim studentima i studentkinjama sa hendikepom u toku sticanja akademskog obrazovanja.

Pored pružanja podrške studentima i studentkinjama sa hendikepom, ovo udruženje ima i zagovaračke aktivnosti. U sklopu tih aktivnosti se realizuju i radionice u okviru kojih se između ostalih prezentuju i socijalna inkluzija, samostalan život i modeli pristupa hendikepu.

Modeli pristupa hendikepu

Svedoci smo činjenice da su se osobe sa hendikepom posmatrale kao bolesni članovi društva, koji imaju ograničen spektar aktivnosti koje mogu da obavljaju. Hendikep se posmatrao kroz medicinski i saosećajni model, koji su podrazumevali da se osoba sa invaliditetom institucionalno zbrine i da se na nju gleda sa sažaljenjem. Jasno je da je takav model imao negativan uticaj na osobu sa hendikepom koji se posebno ogledao u podsticanju samoizolacije u odnosu na društvo.
1976 godine, hendikep se počeo posmatrati kroz socijalni model, koji se suprotstavljao saosećajnom. U početku je ovim modelom obuhvaćen samo fizički hendikep, da bi se 5 godina kasnije, ovaj način posmatranja proširio i na ostale vrste hendikepa.
Socijalni ( društveni ) model počiva na principima ljudskih prava, izjednačavanju mogućnosti i ravnopravnom uključivanju osobe sa hendikepom u donošenje odluka. To znači da se osoba ne posmatra kroz hendikep već kao ravnopravni član društva.

Socijalna inkluzija

Predstavlja proces ravnopravnog uključivanja osoba sa hendikepom u društvo. Ona proizilazi iz društvenog / socijalnog modela posmatranja hendikepa. Ovakav pristup ne donosi dobrobit samo pojedincu, već i društvu koje na taj način postaje humanije, dajući jednake šanse svakom članu bez obzira na postojanje hendikepa, a pored toga ovaj pristup smanjuje troškove koji nastaju usled upućivanja dece sa hendikepom u posebne obrazovne institucije. Pored ovih prednosti, nije potrebno naglašavati benefite od aktivno uključene i radno angažovane osobe sa hendikepom u društvo.

Terminologija

Podsvesno ophođenje prema nekoj pojavi, osobi ili temi je pod velikim uticajem termina koji definiše taj pojam. Da li ste nekada razmišljale/i o značenju reči invalid? Dakle, pošto je to nevažeći ili onesposobljen, onda takva stvar izbija u prvi plan i često postaje ono čime obeležavamo tu osobu. Terminologija podsvesno može da stvori predrasude. Zbog toga je termin hendikep deo zagovaranja ovog udruženja. Zbog čega? Hendikep nije ruka i kapa ( prosjačenje ), već se ovaj termin koristi u svrhu izjednačavanja mogućnosti. Npr korisnici/ku kolica su hendikep rampa i liftovi kako bi mogao/la da dođe do svih prostorija u određenom objektu. Hendikep je termin koji se koristi u svojstvu izjednačavanja mogućnosti. Jedan od razloga za to je istorijski običaj robne razmene koji je podrazumevao da se predmeti ili njihovi simboli stave u kapu i iz iste se vrši procena koliko jedinica nekog predmeta ili različitih predmeta treba dodati da bi se izvršila razmena za traženi predmet. Detaljnije o ovoj temi pogledajte u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu Udruženja studenata sa hendikepom koji govori o ovoj temi.

 

Ovo udruženje karakteriše proaktivan pristup a ono pruža podršku osobama sa hendikepom u studiranju, dok sa druge strane aktivnosti koje kreira ova organizacija su podjednako dostupne svima, tako da se inkluzija, koju ova organizacija zagovara zapravo sprovodi i unutar nje.

Do nedavno sam i sam bio angažovan u Udruženju studenata sa hendikepom kao koordinator kanala komunikacija i zbog toga sam odlučio da podelim svoja iskustva. Smatram da ova organizacija ima izuzetno velik potencijal, prepoznata je od strane dosta drugih organizacija i saveza. Članica je Krovne organizacije mladih Srbije i mnogih drugih mreža. Samo za vreme mog boravka u USH-u, date su smernice i čuveni omladinski festival ISWIB je postao inkluzivan – otvorio je vrata mnogim mladima iz čitavog sveta koji imaju bilo koji vid hendikepa.

Za kraj ovog članka pogledajte video koji je snimljen sa jednog od projekata, koji se realizovao u junu 2017. godine a kojim su bili obuhvaćeni zaposleni u Kancelarijama za mlade. Uz poziv da se prijavite u Aktivistički centar USH-a ili da se jednostavno aktivirate /udružite u nekoj oblasti koja vas zanima ponoviću rečenicu koju sam tada izgovorio u videu:
„ZNAŠ LI KO MENJA OVO DRUŠTVO I KO GA ČINI BOLJIM?! TI BAŠ TI!!!

 

Pročitajte još:

Rupe u sistemu socijalne zaštite

Sport4Inclusion – Malaga u srcu

POZIV NA SARADNJU

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: