Snovi i izazovi

Iako nemam običaj da lične informaciJe delim u javnosti, naročito ne snove, ali ovoga puta, ću napraviti presedan s razlogom. Želim da sa vama podelim priču o jednom svom snu koji me je naterao da se zamislim…

Naime, sanjao sam da sam sa drugom koji nikada nije putovao avionom otišao u Nemačku, kako bih mu bio podrška na njegovom prvom letu i kako bih pobegao od stresa koji sam u snu imao…

San je imao dve nerealne pojedinosti:
Sedišta u avionu su nalikovala onima u gradskom prevozu a pojaseva nije bilo;
NISMO ČEKIRALI prtljag, nismo imali karte niti smo prošli pasošku kontrolu. Nekim čudom smo ušetali u avion kao osoba koja nema kartu u beogradskom GSP-u.

Kada smo stigli u Nemačku, bili smo radosni. Ja sam bio srećan jer su problemi koje sam imao i stres koji sam doživljavao ostavio u tamo nekoj Srbiji koja je stotinama kilometara daleko. Nisam znao čak ni u kom sam gradu. Sve mi je bilo strano. Bio sam fasciniran razlikama i slobodom ( nezavisnošću ) koju sam osećao.
Ali… Shvatio sam da sam propustio pasošku kontrolu i da izlet od nekoliko dana u roming nije samo to! Shvatio sam da nemam novca, ne govorim jezik a da niko neće verovati da je to bio samo „nestašluk“, te se postavlja pitanje mog bekstva iz zemlje, prelaska državnih granica i pravnih posledica takvog čina.

Iz tog sna sam se probudio misleći na sve naše probleme koje imamo, osećanjima koji nas prate dok o nama mislimo i zapitao sam se koliki se problemi stvaraju bežanjem od problema? Šta je sve potrebno da se ti problemi reše? Da li je poenta rešavanja tog problema pored samog rešenja i lični razvoj?

Ako problem posmatramo kao izazov, dajemo mu afirmativnu konotaciju iz koje sebe možemo posmatrati kao osobu koja jeste ( ili nije ) sposobna da taj izazov prevaziđe. Bežanjem od problema stvaramo još nepovoljnije izbore ( u slučaju mog sna početi naglo da izučavam veštine za preživljavanje, ili biti beskućnik. Biti u zatvoru ali videti svoje drage osobe i prihvatiti odgovornost ili ostati nekoliko godina dok se ne nađe način za povratak. Sa druge strane tu se otvaraju i mnoga pitanja jer ostanak podrazumeva i zdravstveno osiguranje kao i mnoge druge administrativne pojedinosti.
Dakle, svaki izbor je rezultat odluka i suočavanja a jedino što je važno je prikupljanje informacija koje mogu pomoći pri donošenju odluka ili rad na sebi kako bismo iz što više nepredviđenih situacija izašli kao pobednice/i.

Imate li vi neke na prvi pogled nelogične i nestvarne snove?

Pročitajte još:

Boje zrelosti

Majčinstvo, roditeljstvo i moral

Објавио/ла: Živko Bošković

Zdravo, hvala Vam što ste posvetili pažnju ovom blogu. Moje ime je Živko i trenutno sam apsolvent na Beogradskoj poslovnoj školi. Pisanje me daleko više zanima, zato ću sa vama ovde deliti svoja žapažanja i razmišljanja o temama koje me naročito zanimaju. Pored studija, bavim se i aktivizmom iz oblasti ljudskih prava i ekologije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: