SAMO TI MOŽEŠ DA UTIČEŠ NA OVO…

Kod nas su stvari aktuelne samo dok su popularne u medijima. Šira javnost se veoma malo bavi ekologijom i zaštitom životne sredine, a sudeći po kolićini smeća, stanovništvo i država još manje. Postoje ekološka udruženja, ali su njihovi budžeti mali s obzirom na megalomansko taloženje otpada i bacanje istog tamo gde mu nije mesto. U gradovima i selima naše države je mali broj reciklažnih kontejnera, a ljudi nemaju naviku da razvrstavaju svoj otpad i bacaju po takvim mestima. To je u razvijenijim zemljama notmalna pojava. Npr u Malagi se ti kontejneri mogu videti na mnogim mestima. A ovde samo u nekoliko centralnih ulica.
Pored toga, da li ste nekada prošli pored izletišta drugog maja? Pijanke i provod ne mogu biti izgovor za nečiju neodgovornost i bahatost. Roditelji prilikom vaspitavanja, svojoj deci nedaju dovoljno znanja o ekologiji, malo je dečijih serija koje govore o tome a u školama se ovoj temi ne pridaje veliki značaj.
Problem je u tome što se nesavesnim ophođenjem uništava planeta. Znate li da je jednoj plastičnoj kesici potrebno oko milion godina da se razgradi?! Za to vreme se mogu desiti različite promene na planeti a otpad koji smo ostavili u prirodi može imati i velike posledice po okolinu jer može sadržati štetne hemikalije. Zbog toga je moguće da ako na mestu gde se razgrađuje naš otpad, neko odluči da zasadi baštu, naši potomci koji konzumiraju to povrće mogu da se razbole i unesu štetne stvari u organizam.
Mislite o tome svaki put kada bacite nešto van korpe za otpatke, neka država misli o tome koliko bi se reciklažnih kontejnera moglo postaviti za cenu korišćenja novogodišnje rasvete od oktobra do marta. Budimo svesni/e da kao roditelji moramo da budemo dalekosežniji jer će i naša deca a i njihova deca doći u situaciju da trpe posledice naše neodgovornosti i neznanja!
Zbog toga nije važno šta radi komšinica Cana, važno je da si ti svestan/na jer ćeš svojim ponašanjem doprineti kvalitetnijem životu ne samo tebe nego i onih koji će ovim svemirskim telom nastaviti da plove posle tebe. Zato nemoj da tvoja zaostavština na planeti bude količina smeća koju si ostavio/la!

 

Pročitajte još:

Sloboda i odgovornost – lično iskustvo

Boje zrelosti

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: