Hvala vam feministkinje

Dok razmišljam o intervjuu koji mi predstoji za nekoliko dana, vezano za učešće na jednom studijskom programu, ne mogu a da se ne setim dobrih stvari feminizma. Živimo u vremenu kada žene i muškarci deklarativno „imaju jednaka prava“ po brojnim pitanjima, ali je takvo poimanje pre više od jednog veka bilo ne shvatljivo. Reakcije na pominjanje ženskih prava su bile oštre, a u nekim kulturama to je i danas tako. Zbog toga se zahvaljujem feministkinjama što su svojom borbom omogućile da moje drugarice, sestre i rođake imaju pravo glasa, odlučivanja, izbora partnera i ostala prava koja bi po osnovu zdravog razuma trebala da im pripadaju. Muška dominacija nam je kroz istoriju pokazala brojne besmislene ratove. Neko bi mogao da kaže da su neki ratovi vođeni zbog žena, ali koliko su one mogle da odlučuju nakon tih ratova?

 

 

silikon-u-meni-osuda-u-masi1
PROČITAJTE: Silikon u meni, osuda u masi

Ta muška dominacija nije sputavala samo žene neko i same muškarce. Očekivalo se da muškarac bude vojnik, snažan i da nema nikakvih „oštećenja“. Otud reč „invalid“, koja doslovno znači greška a kojom su se okarakterisali i muškarci i žene koji su imali neku vrstu hendikepa ( urođenog ili stečenog ).

Da su u našem društvu ostali na snazi stereotipi koji su bili aktuelni pre nekoliko vekova, ja bih sada bio u braku sa osobo koju su mi nametnuli ćlanovi porodice. Gotovo je izvesno da ne bih bio srećan ili da bi mi jedinu sreću pružilo dete koje bih do sada već morao da imam, Verujem da bih zbog delimičnog vizuelnog hendikepa bio diskriminisan po raznim osnovama a da bih ismevanje doživeo na brojnim poljima pa čak i u porodici. Sa druge strane, bih verovatno jedva čekao da se oženim jer bih pre toga živeo u kontaminiranoj porodici gde stariji vodi glavnu reč pa ćak i kada je pijan ili tome slićno. I dalje robujemo tim istim rodnim normama ali na svu sreću u manjoj meri, iako je činjenica da se u nekim kulturama žene i dalje prodaju za vrednost kamile ili tome slično… Kod nas su primoravanja zamenjena očekivanjima i delimičnim psihološkim pritiskom.

jing-jang-2487155_640
PROČITSJTE: Rodnosenzitivan jezik

Jedno od pitanja koje sam imao u prijavnom formularu, bilo je i gde vidim potrebu za delovanjem feminističkih pokreta danas?
Moj odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Voleo bih da pol ne bude uslov za ostvarivanje prava, da se žene i muškarci jednako i ranopravno tretiraju i da se brojne rodne norme ukinu. Takođe, feminizmu je mesto i na selima i mestima gde se okupljaju slabije obrazovani ljudi. Važno je da se jednakost uvuče u sve pore društva i da rodne uloge ne budu predmet mržnje i osude ljudi. Takođe, mislim da je feminizmu mesto i u višim razredima osnovnih škola, da osnaži devojčice da se po završetku njih ne udaju za nasilnika već da cene sebe, svoj integritet i slobodu. Da biraju i da se ne savijaju. Da ne očekuju da neko lupi šakom o sto već da same stvaraju prilike za sebe!

Borba koja predstoji je ozbiljna i potrebno je da se vodi na odgovoran način. Kampanjma, performansima, lobiranjem i ostalim zahovaračkim akcijama.

Za mene je feminizam sloboda i to sloboda izbora… Patrijarhat je svoju lošu stranu pokazao kroz istoriju a pokazuje je i danas, zato je za mene feminizam odgovor koji postiže da se uspostavi balans a muškarci koji u svakom momentu pokazuju dominaciju nad ženama su obične kukavice koje koriste svoj ničimzasluženi položaj koji je podržan od strane nemisleće mase.

P. S. I sledeće godine ću ponosno prošetati ulicama Beograda na feminističkom maršu. Uradiću to jer stvarno verujem u promene!
P. P. S. Ako ikada budem imao ćerku, od malena ću je učiti vrednostima feminizma!
HVALA VAM FEMINISTKINJE!!!

 

POZIV NA SARADNJU

Објавио/ла: Živko Bošković

Zdravo, hvala Vam što ste posvetili pažnju ovom blogu. Moje ime je Živko i trenutno sam apsolvent na Beogradskoj poslovnoj školi. Pisanje me daleko više zanima, zato ću sa vama ovde deliti svoja žapažanja i razmišljanja o temama koje me naročito zanimaju. Pored studija, bavim se i aktivizmom iz oblasti ljudskih prava i ekologije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: