Mogu li mobilni telefoni ugroziti DSLR aparate

Svedoci smo razvoja industrije mobilnih telefona. Iako se ona u poslednjih par godina svodi na poboljšanja prethodnih verzija uređaja iz iste serije, ta poboljšanja su uglavnom znatno vidljiva. Kamera, kao jedan od glavnih aduta pametnih telefona je doživela ogromnu transformaciju u odnosu na prethodnih deset godina. Tada je tržištem suvereno vladala Nokia, a Soni-erikson je krenuo sa sjajnim modelima koji su imali veoma dobra optička sočiva. Danas su vladari kompanije Samsung, Huawei i Apple, a Xaomi im se polako ali sigurno približava. Kamere na vodećim modelima su uveliko ostavile standardne (kompaktne ) foto aparate u prašini. Njihova svrha je da prave solidne fotografije ljudima koji ne žele da potroše mnogo novca na pametni telefon. Sa cenom od oko stotinu Evra oni i dalje obitavaju u izlozima prodavnica, čekajući vlasnike koji će o njima imati samo reči hvale.

Ali došli smo do momenta kada se kamere na najskupljim telefonima porede sa nekim jeftinijim modelima DSLR aparata. Različiti modovi i veštačka inteligencija, čine fotografije veoma kvalitetnim a u nekim slučajevima i dostojnim poređenja sa poluprofesionalnim i profesionalnim foto aparatima.

Huawei Mate 10 Lite - Moje iskustvo

Poznato je da na nekim televizijama, reporteri u „hitnim slučajevima“ kreiraju priloge koristeći opremu na mobilin telefonima. Ako ne gledate pažljivo ili ukoliko imate lošiji tv prijemnik, verovatno je da to nećete primetiti.  Zbog toga se u produkciji dokumentarnih fotografija i video materijala pametni telefoni polako javljaju kao konkurencija.

Sa druge strane, imamo umetničke fotografije, gde je prenaglašenost nekih detalja veoma važna. Svaki objektiv ima svoju specifičnost a iskusni i opremljeni fotografi znaju da prepoznaju trenutak kada će da pristupe zameni objektiva ili da predvide situacije koje od njih nositi u kojoj situaciji. Neki objektivi su sami po sebi skuplji od mnogih pametnih telefona a njihov kvalitet im opravdava cenu. Zbog toga je kod umetničke fotografije dominacija kvalitetnih objektiva i aparata u punom jeku i njen kraj se ne nazire.

Sa druge strane, postavlja se pitanje svrhe upotrebe fotografije. Da li je njena rezolucija dovoljna da se ista prikaže na nekom velikom ekranu ili pak bilbordu. Zbog toga je i u profesionalne svrhe još uvek dominacija aparata itekako izražena.

Svedoci smo da se povećava broj sočiva na pametnim telefonima. Sada više ne možete da pronađete telefon u višoj klasi koji nema dve kamere sa zadnje strane, a neki imaju ćak i više.  Ukoliko se poveća broj senzora na pametnim telefonima i ukoliko svaki od njih bude mogao da simulira mogućnosti nekoliko najpopularnijih objektiva na foto aparatima, dobija se mogućnost delimične zamene nekih objektiva i samog aparata, koja bi mogla da bude primamljiva umetničkim fotografima, koji će funkcionalnost opreme koja je teška nekoliko gilograma zameniti sa kockom od 200 grama, koja staje u svaki džep.

 

Šta slušaju Beograd i Srbija

Izvesna budućnost beleženja fotografija i video zapisa na pametnim telefonima je virtuelna realnost ( video/foto u 360 stepeni ). Uveliko postoje ovakve kamere ali još uvek nisu primenjene na mobilnim telefonima.

U svakom slučaju, ostaje nam da pratimo tržište i vidimo u kom pravcu idu konkurenti. Šta će nam novo doneti nove generacije pametnih telefona. Trenutno stanje je da su najmanje izmena u ovoj godini donela najzvučnija imena ( Apple i Samsung ), dok su Huawei, Xaomi i snažno udarili radom na zvučnost ovih imena i postali im ozbiljna konkurencija. Zato nemojte da nas iznenadi ukoliko glavni nosioci promena ne budu zvučna imena već oni koji su manje poznati. Ali ostaje nam da vidimo šta će biti za desetak godina…

Blogopedija – Baza blogova

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: