Malo dugme, velike posledice

Da li ste se nekada zapitali/e šta se događa kada u crvenim ( starim ) tramvajima pritisnete dugme koje se nalazi iznad vrata?
Znate, to je ono malo dugmence koje služi za prinudno kočenje a njegova upotreba može biti kažnjiva.

Budući da sam po svojoj prirodi veoma radoznao “ ispunila mi se želja “ da i to vidim. Iako je istu želju platilo moje koleno, istrpeću to kao cenu saznanja nečeg novog i srećnu okolnost što nisam gore prošao.

Naime, kada sam se vraćao u dom, jedan čovek je kod Pravnog fakulteta pritisnuo to famozno dugme. Tramvaj je zakočio u mestu i prava je sreća što niko osim njega nije stajao u tom trenutku.
Upotreba ovog dugmeta je kažnjiva jer zaustavlja vozilo u pokretu gotovo momentalno. Opasnosti upotrebe tog dugmeta mogu biti fatalne na dva načina:
1. Naglim kočenjem dolazi do udaranja o predmete i ljude koji stoje ili čak i sede u tramvaju. Ukoliko se vozilo brže kreće ti udarci vam mogu doneti čak i malo duža bolovanja…

Posetite blog Priče iz živoata i pročitajte novi tekst:
Pismo školskom drugu

2. Naglo kočenje u saobraćaju predstavlja dodatnu opasnost po vozila koja se nalaze iza tramvaja. U nekim situacijama to bi moglo dovesti i do lančanog sudara.

E sad, postavlja se pitanje odgovornosti i prevencije. Nekome ko prvi put dođe u Beograd ili se prvi put vozi tramvajem, može predstavljati problem to što u dva od tri modela tramvaja mora da pritisne dugme za otvaranje vrata, a u trećem to nikako nesme da uradi.

Priča planinskih sela

Smatram da bi zbog ovakvih situacija, koje, istini za volju, predstavljaju retkost, trebalo zaštititi pristup dugmencetu vratancima koja su obeležena slikom. Pa bolje mali trošak za preduzeće nego veliki gubitak za mnoge ljude!

Blogopedija – Baza blogova

Објавио/ла: Živko Bošković

Zdravo, hvala Vam što ste posvetili pažnju ovom blogu. Moje ime je Živko i trenutno sam apsolvent na Beogradskoj poslovnoj školi. Pisanje me daleko više zanima, zato ću sa vama ovde deliti svoja žapažanja i razmišljanja o temama koje me naročito zanimaju. Pored studija, bavim se i aktivizmom iz oblasti ljudskih prava i ekologije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: