Slike dostupne slepim osobama

Umetnost je tu da svojom magijom učini da svi razumeju neke usko stručne termine. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je jedan takav dokument. Mnogi nisu upoznati sa njenim sadržajem a većina to ne želi da uradi jer joj gore pomenuta pravnička terminologija deluje apstraktno. Zbog toga je animator i ilustrator Nebojša Petrović uz podršku Beogradskog centra za ljudska prava i Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, organizovao izložbu „25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima“.

Ova izložba ima za cilj da stanovništvu približi prava koja imaju po osnovu dokumenta, potpisanog pre više od 70 godina. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima garantuje da u svakoj državi potpisnici građani i građanke imaju prava na život, rad, obrazovanje, zdravlje, pravično suđenje i još mnogo toga. Koja su ostala prava saznaćete na izložbi „25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima“.

"25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima". 
Samo jedna od izloženih slika

Svaka od slika koja se nalazi na izložbi, ima prateći tekst na Brajevom pismu. U njemu su detaljno opisani sadržaji ilustracija i informacije o članu Deklaracije koji je predstavljen. To ovu izložbu čini pristupačnom. Dakle, organizatori su se dosetili da na ravnopravan način pruže informacije i posetiocima koji imaju problema sa vidom.

Rok kamp za devojčice

Nadamo se da će ovakvu inicijativu podržati veći broj umetnika/ca ali i da će se slepi ljudi u što većem broju odazivati ovakvim akcijama.

"25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima". 
Otvaranje izložbe „25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima“.

Ukoliko želite da se upoznate sa svojim pravima, vidite kvalitetne i kreativne ilustracije, bacite pogled na Brajevo pismo, ili ukoliko ga znate jednostavno pročitate opise, svratite u Dom omladine. Izložba će trajati do 25. aprila, a ulaz je besplatan.

POZIV NA SARADNJU

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: